Упражнения на Арнолд Кегел

kegel

Ако си бременна и си чула за упраженнията на Кегел, може би си любопитна какво представляват и за какво са предназначени. Сега ще ти разкажа. Те са измислени през 1945 година от доктор Арнолд Кегел,  но придобиват широка популярност в България едва последните годнини.

Упражненията представляват стягане на тазовите мускули около влагалище, пикочен мехур. Те са особено важни за бременните жени. Важно е да се знае, че могат да се правят само ако плода е разположен благоприятно в матката и бременната жена няма никакво кървене. В противен случай са противопоказни. Когато има някакви усложнения се препоръчва изцяло почивка, без никакво напрягане на каквито и да е мускули!

Как се правят

Стягат се тазовите мускули за 5 секунди, след това отпускате за 10 секунди, и после пак стягате за 5 секунди. Парвят се поне 10 повторения.  В интернет могат да се намерят сайтове с таймер ако желаеш да ги правиш пред компютъра.

Къде се правят

Хубавото на тези упражнения, е че може да се правят навсякъде. Как да разбереш кои мускули точно да тренираш. Най-добрият и изпитан метод е когато седнеш на тоалетната чиния да задържиш уринирането, и така да усетиш коя е всъщност мускулната група. Можеш да повториш процедурата докато овладееш упражнението.

Тези упражнения могат да се правят и от мъже. Те повлияват благоприятно върху сексуалните отношения и на двамата партньора.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *